Vandaag is het de Dag van de Mantelzorg, wat kun jij doen om een mantelzorger in het zonnetje te zetten? Bekijk mijn videoboodschap en denk eens na voor welke mantelzorger(s) jij iets kunt betekenen.

Uit onderzoek blijkt dat er in ons land 2 miljoen mensen zijn die langdurig zorgtaken op zich nemen voor iemand dichtbij:

  • in de meeste gevallen (86%) gaat het om familie, vaak een partner, ouder of een kind, maar het kan ook om bijvoorbeeld buren of vrienden gaan.
  • Gemiddeld besteden zij 11 uur per week aan zorg.
  • 1 op de 7 ervaart dit als zeer belastend; deze mantelzorgers zorgen zelfs rond de 28 uur per week voor hun naaste.

De kans is dus groot dat jij ook iemand kent die mantelzorger is. Zo ontmoette ik laatst een mantelzorger, die ik via Facebook kende: Mariska van Gennep. Een bijzondere vrouw, die voor haar man met ALS zorgt. Wie mij langer kent, weet dat ik een tijd als vrijwilliger heb gewerkt voor de Stichting ALS Nederland, dus ik was al snel wat meer bij haar betrokken. En dat terwijl ik haar nog nooit ‘live’ had gezien. Om elkaar écht te ontmoeten en te spreken, was voor ons allebei heel fijn en waardevol. En ik dacht, wat zou ik nog meer voor haar kunnen betekenen? Tijdens ons gesprek vertelde ze me over de crowdfunding-actie die haar man Sjonny was gestart en hoe blij hij was dat er zoveel mensen waren die zich om hen bekommerden. Reden voor mij om ook aan zijn actie bij te dragen. Als het jou aanspreekt en je wilt ook iets doen: doneren kan nog 22 dagen via http://www.dreamordonate.nl/8054-als-pat-wil-onbezorgd-einde.

Bekijk mijn videoboodschap en bedenk eens wat jij kunt doen voor een mantelzorger die JIJ kent! Laat je het me weten?

Pin It on Pinterest

Share This